Home 

   Actueel
     - Nieuws
     - Agenda 

   Wie zijn wij
     - Bigband 
     - Geschiedenis

   Interactief
     - Foto's 
     - Muziek

   Algemeen
     - Info 
     - C
ontact 

  


   Geschiedenis

Na maanden praten, denken en ideen uitwerken, richten Frank van Gemert en Muziekvereniging Winnubst (op initiatief van Frank) in 2004 een bigband op. De harmonie van de vereniging leverde er leden voor, maar ze kwamen ook van buiten de vereniging. De naam werd in de eerste weken van het bestaan door de leden van het eerste uur bedacht: Frankie goes to…! naar de oprichter Frank van Gemert.

De eerste repetitie was op vrijdag 26 maart 2004 en het eerste optreden was op de dag van de muziek in Den Helder op zaterdag 5 juni 2004. Er was toen net voldoende repertoire voor een concert van een half uur. Na een paar jaar beschikte de band al over een omvangrijk repertoire dat ook op een hoger niveau ligt. Zo speelt Frankie nu ook stukken die voor professionele bigbands zijn geschreven.

Spelen in een bigband is anders dan in een harmonieorkest, wat een groot deel van de beginnende bigbandleden tot dan toe gewend waren. Waar in een harmonie vaak meer mensen dezelfde partij spelen, heeft in de bigband iedereen zijn eigen unieke partij. Jazz heeft zijn ook zijn eigen idioom; exact dezelfde zwarte bolletjes op de bladmuziek moeten in een jazz-orkest heel anders worden geinterpreteerd dan in een klassiek of harmonieorkest. Ook de rol van de dirigent is bij Frankie anders dan bij het harmonieorkest. De dirigent van het harmonieorkest laat tijdens het concert zien hoe de muziek moet klinken. Frank van Gemert wil dat de bigbandleden zelf naar elkaar luisteren en 'elkaar opzoeken'. De rol van de dirigent is bij een optreden dan niet veel meer dan show. De nummers aan elkaar praten en het publiek bij het concert betrekken. Verder hoeft de dirigent alleen af en toe het tempo te bepalen en de solisten aan te wijzen.

Omdat een groot deel van de leden nog nooit geimproviseerd had, is al snel een workshop improvisatie opgezet. de Alkmaarse jazzmusicus Jan Doedens heeft in acht weken de bigband leden over de drempel heen geholpen en het resultaat werd aan het Helderse publiek getoond met een concert in Galerie Windkracht 13. Ieder lid van de bigband is nu ook solist.

Frankie goes to...! wil tussen de amateur bigbands niet een dertien in een dozijn bigband zijn, die alleen kalm swingende dansbare muziek speelt. Naast de muzikale omlijsting van feesten en partijen, moet er vooral veel uitdagende, spannende verrassende muziek gemaakt worden.

In korte tijd is Frankie een begrip geworden en heeft met diverse lokale helden en aanstormende talenten gespeeld. Daarbij heeft Frankie vele muzikale vrienden gemaakt. Enkele hoogtepunten van de afgelopen jaren waren: de serie maandelijkse optredens op vrijdagavond in stadscafe De Keizerskroon. Tijdens elk optreden werd tenminste een nieuw nummer uitgevoerd. Verder is Frankie al een aantal jaren de openingsact op de zondag bij Jazz in the Greenhouse in Den Helder, een evenement van de Oranjerie. Een ander hoogtepunt is deelname aan Licht aan Zee; een kunstzinnige manifestatie waarbij werd geexperimenteerd met het samenbrengen van de bigband met elektronische geluiden. Maar ook het begeleiden van haar toenmalige Bassist Manus Boerlage bij zijn afstuderen in Zaal 100 in Amsterdam mag niet ongenoemd blijft.

En dan was er 21 maart 2009 het concert ter gelegenheid van de vijfde verjaardag van Frankie goes to...! Ook dit had plaats in Windkracht 13, vandaag de dag het epicentrum van de Helderse Jazz. Gasten van de eerste vijf jaar kwamen langs onder wie Saskia Oving, Nicole van Duin, Coos Zwagerman en Rupert.

Van recente datum is het Ameezing festival dat Frankie organiseerde voor het 110 jarig bestaan van Muziekvereniging Winnubst. Elf zangers en zangeressen kwamen meezingen met de bigband. De meesten hadden nog nooit met een bigband gezongen. Dit optreden met gastartiesten is zo goed bevallen dat het een jaarlijks terugkerend concept is geworden.

Een ander hoogtepunten is de toekenning van de gemeentelijke Amateur Muziekprijs aan Frank van Gemert. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt op de Dag van de Muziek. Die van 2010 met de uitreiking aan Frank was op zaterdag 5 juni.

Ook in 2012 heeft Frankie weer een aantal mooie optredens op grootte evenement in Den Helder op haar conto bij mogen schrijven, o.a. optredens bij het Grachtenconcert van Windkracht 13 (op een poton in de kerkgracht), tijdens het historisch weekend op Willemsoord en ook tijdens het weekend van de Clipper Around de World festival op Willemsoord.